måndag 9 april 2012

Perenna favoriter

Snavade över ett diskussionsinlägg som frågar om favoritblommor och jag fick en nostalgisk känsla från den tiden då jag fortfarande gillade att planera rabatter med vackra perenner. Eller ja, faktiskt tror jag att jag fortfarande gillar att göra det, det är bara det att det är så otroligt lång tid sedan jag senast gjorde det, det var när jag senast pluggade trädgårdsutbildningar för 12 år sedan eller så.
Lite frestad att faktiskt göra en riktig perennarabatt på kanske 1 x 2 m på min kolonilott nu till sommaren. Så, vad skulle jag ha i den? Kantnepeta är en riktig favorit, faktiskt har jag den på balkongen sedan flera år tillbaka, den övervintrar i en stor låda. Rödbladig alunrot (som inte trivdes lika många år på balkongen) skulle nog också få vara med, temynta i någon röd eller lila nyans (eller både och!), solbrud i någon röd-orange ton, kanske rosenmynta i en hink i framkanten (annars sprider den sig rätt bra om den trivs), blå bolltistel i bakkanten, och så borde jag låta den enda blomman som finns på kolonin från början vara med också. Det är också en av mina favoriter, även om den kanske inte alltid blir så snygg i blandade rabatter, bergklint heter den. Möjligen får ligularia 'Desdemona' vara med någonstans i bakkanten också. Kanske blir det för rörigt med alla dessa blandade, men jag ska fundera lite på idén och kanske göra en skiss.

I natt drömde jag förövrigt om kolonin, har ägnat en del tankar dagtid senaste veckan till att klura på hur jag ska jordförbättra på enklaste sätt, men i natt drömde jag att jag hade ett 50-tal stora säckar med jord och gödsel färdigstaplat under en pressenning på lotten. I drömmen insåg jag att jag hade glömt att jag köpt dem redan i höstas. Hur skönt hade inte det varit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar